Annons

31 januari 2015

Husets hjärta

Den ger oss värme och trygghet, trots att den surrar och låter, brusar och bubblar. Vi litar på den i vått och torrt. De sägs att den bara ska gå och gå och gå.

Men så varje gång det töar händer något. Vi kommer hem till en iskall vardag och hoppet lämnar oss.

Jag talar såklart om vår värmepump.

JAG HATAR VÅR VÄRMEPUMP!!

Första gången den gick "sönder" hade vi bott i vårt hus i två månader. Vi tog hit leffe-lur-och-båg, firman som enligt papperna installerat pumpen 2007. De kom tre nissar som inte presenterade sig, knackade på eller någonting. De bytte det som den larmade för, ingen förklaring till vad som gått sönder eller någonting och sen skulle de lite snyggt ha 15 000kr. Sedan dess har den bara krånglat och som mest när det är tö ute. Dessutom saknar skiten förmågan att återställa sig efter strömavbrott. Vi har små micro-avbrott hela tiden här ute i guds förglömda land. Så vi måste hela tiden ha koll på att pumpen inte står och larmar.

Till saken hör att denna pump är vår enda värmekälla. Vi har ingen öppen spis eller luft/luftpump eller något annat skojigt. Detta år har vi tur att vi tilläggsisolerade med 50 cm lösull förra året och att vi har ett super-ventilationsaggrigat som återvinner värmen i huset genom ett värmeväxlande system annars hade vi inte kunnat stanna hemma just nu.

Vi har lånat två el-element, värmegolven i badrummen går på fullt och varje gång vi kör torktumlaren  blir det lite varmare. Dock är det inte lätt att hålla 176 kvm varmt utan ett värmesystem. På onsdag kommer en firma vi blivit rekommenderade och ska hjälpa oss med pumpen och se vad de kan göra för att få ordning på den. Den är liksom bara 7 år gammal! De skulle iallafall ge oss ett kostnadsförslag innan de går vidare.

Vi hade gärna bytt ut pump-helvetet men banken säger nej till fler lån. Just nu är jag lyckligast över att jag köpt en tilläggsförsäkring på värmepumpen som gör att vi inte behöver betala något för att reparera den. Ingen självrisk och inget åldersavdrag. Pjuuu. Vi ska ju ha barn när som helst och har verkligen inga pengar över till en trasig pump.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Annons