Annons

10 oktober 2014

Extra 2 rum och kök - Man tackar!

Hoppsan Hejsan vad stort vårt hus var egentligen! Helgad vare lasermätaren!

Lång historia kort: Vi köpte vårt hus på uppgiften att boarean är 125kvm, förra ägaren har dock angivit 167 kvm. Vilket vi tyckte var lite lustig men efter det har vi inte riktigt brytt oss. Vi har gått efter det som står i taxeringsinformationen, alltså 125kvm även om huset alltid har känts större än så.

Så nu i veckan fick vi hem papper från skatteverket om att vi ska se över vår taxering för vårt hus och göra eventuella justeringar.

Där står det att huset endast har enkel garage...? Vilket leder till misstanken om att ingen av ägarna sedan 1989 då garaget flyttades, byggdes om till sovrum och hobbyrum har anmält den ombyggnaden till skatteverket, eller hur stort ÄR huset egentligen?

Vi har ju ett fristående dubbelgarage på pjjjjii kanske 40 kvm också.

Dessutom står det under byggnadsmaterial att huset är byggd av trä och annat material. Mer än halva är ju mexitegel?? Vilket ger högre taxering. Jag förstår att förgående ägare velat hålla ner taxeringen för fastighetskattens skull men det gör ju också att taxeringsvärdet inte speglar husets egentliga värde som bör [enligt två oberoende mäklare] ligga mellan 2 200 000 och 2 300 000. Taxeringen bör vara ca 75% av marknadspriset, det står till och med i skatteverkets bilaga. Det är taxerat till strax över 1 300 000 [vilkt verkligen inte är 75 % av marknadsvärdet]... och boytan ska vara 125kvm.

Vilket det som ni säkert förstår att det inte är. Vi mätte med lasermätare nu ikväll och fick fram att boarean är 176kvm och biarean 2 kvm. Ja, så litet är vårt pannrum. Förrådet räknas fiffigt nog som boarea då man kan komma åt det med innerdörr inifrån huset. Det är typ 50kvm som ska läggas till.

Idiotiskt kanske ni tycker men vi ska ju sälja på sikt och ja, återinför man fastighetsskatten så betalar jag hellre för ett större hus om jag nu kan sälja det och få det såld som ett större hus, eller ja, i den storleken det faktiskt är.

Sen kommer man ju till problemet om något händer huset, typ det brinner ner. Då gäller ersättningen för den taxerade ytan. Alltså 125 kvm i vårt fall.

Jag ska nog ringa skatteverket i morgon och rådfråga dem.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Annons