Annons

24 september 2012

Klockrent

Skummade igenom COOPs mattidning idag och fastnade vid ett riktigt intressant reportage om en engångstoalett kallad PeePoo som man nu vill ska bli tillgänglig för människor som lever i områden utan sanitära bekvämligheter och detta inte bara för att det är lite otrevligt att kliva i sin grannes bajs så man ska hänga tvätten utan för att ett av tredje världens nu idag största problem är smitta som sprids med dricksvattnet. Smitta som kommer från människors avföring.

Håll i er nu: Två miljoner människor dör varje år på grund av förorenat vatten. Utav dem är en och en halv miljon barn under två år. Bara för att det inte finns någonstans att uträtta sina behov. Lösningen på detta kan vara så enkelt som denna svenska uppfinning. PeePoo, en påse med något häftigt ämne i som bryter ner alla bakterier och virus och omvandlar bajjet till gödsel. Vips hejsan på endast två veckor, en process som i naturen skulle ha tagit två år. Hur ballt är inte det liksom?

Det coolaste är att man antingen kan välja att gräva ner påsen i jorden och vänta två veckor och sedan plantera som vanligt då även påsen är nedbrytbar, vilket är sketa-bra för jordbruket, eller den lilla köksträdgården där hemma som bekant sakterligen håller på att utarmas. Eller så, hör nu: Pantar man påsen [i särskilda pantstationer avsedda för påsen] och får hälften tillbaka på vad man köpte den för eller låt säga 50% rabatt på nästa påse. Vilket i runda slängar rockar loss på 20 öre.

Så jävla smart. jag blir så lycklig när jag läser om sånt här. Nu kan jag gå och lägga mig och sova gott i vetskap om att världen inte är helrutten. Det finns en och annan klok själ därute.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Annons